עץ הינו חומר גלם נעים, יפה ועמיד. יחד עם זאת, מדובר בחומר גלם שהוא טבעי וידידותי לסביבה ומהווה חלופה נהדרת לחומרים רבים אחרים בענפים שונים – ריהוט, בנייה, צעצועים וכו'. שימוש בעץ יכול לחסוך באנרגיה חשמלית מאחר שהוא מבודד טבעי מפני קור או חום. עץ הוא גם חומר גלם שמתפרק וניתן למחזר אותו. היתרונות הרבים של העץ נובעים מהעובדה שמוצרי עץ אינם פולטים כימיקלים מזיקים או מזהמים כלשהם לאוויר, מה שהופך אותם לבחירה בריאה הרבה יותר עבור חללים רבים.
עצים מיערות תעשייתיים בר קיימא – מהווים משאב מתחדש על ידי ייעור מחודש. שימוש בעץ יספק אווירה מזמינה, חמימה וכפרית בחדרים השונים בבית וגם במתחם הגינה. להלן כל הסגולות המופלאות והיתרונות בשימוש במוצרי עץ.
היתרונות העיקריים בשימוש במוצרי עץ
לעץ כאמור יש יתרונות בריאותיים רבים, מחקרים גילו שלחשיפה לעץ טבעי יש השפעות חיוביות על מצב הרוח, רמות הלחץ והסטרס ועד לרווחה כללית. בנוסף, עץ הינו משאב מתחדש, כלומר ניתן למחזר אותו לאורך שנים ארוכות קדימה וליצור מגוון מוצרים מאותו חומר לאורך השנים. יחד עם זאת, יערות רבים יכולים לסייע בספיגה של פחמן מהאטמוספרה, מה שהופך את מוצרי העץ לאופציה הרבה יותר ידידותית לסביבה מכל חומר גלם אחר – אלומיניום, בטון, ברזל וכו'.
רב גוניות – ניתן לעשות שימוש בעץ עבור מגוון רחב של יישומים, החל מחומרי בניין, דקים ופרקטים, רהיטים בחלל הבית והחוץ ועד לכלי נגינה, צעצועים ומוצרי נייר. ניתן לגלף את העץ ולעצב אותו כך שיתאים למגוון מטרות ולסגנונות עיצוב רבים. יש מגוון רחב של סוגי עץ כשכל עץ מחזיק בתכונות שונות שיכולות להתאים למנעד מוצרים ותנאי סביבה ספציפיים.
עמידות – עץ הוא חומר חזק ועמיד שמסוגל לעמוד בתנאים רבים לאורך זמן ואף להחזיק מעמד שנים רבות, כל זמן שהוא מתוחזק נכון, מה שהופך אותו לאופציה משתלמת בטווח הארוך.
נראות אסתטית – לעץ טבעי יש הרבה יופי והוא אף מקרין חמימות טבעית שיכולה להוסיף לא מעט אופי וקסם לכל חלל. ניתן לצבוע את העץ בכל גוון, לספק לו טקסטורות שונות ולהתאים אותו לכל עיצוב וסגנון.
קלות וגמישות – עץ הינו חומר גלם קל שניתן להרים ככל שהוא יותר דחוס הוא הופך להיות כבד, ניתן לווסת את המשקל שלו בהתאם לבחירה ולצרכים. אחת התכונות של עץ היא הגמישות שלו, ולכן הוא חומר נוח מאוד לעיבוד.
כיצד העץ מצמצמם את הפחמן הדו – חמצני בכדור הארץ?
- בעזרת מזעור מקורות פחמן
לא קיים חומר בנייה זהה לעץ שמצריך כל כך מעט אנרגיה, לא רק שהייצור והעיבוד באמצעות העץ חוסכים באנרגיה כי אם ניתן להיעזר בו עבור מוצרים רבים בתעשייה, בדיוק כמו שהיינו משתמשים בחלופות אחרות כמו ברזל, אלומיניום, בטון או פלסטיק, בעוד שתהליכי הייצור שלהם מצריכים אנרגיה גבוהה יותר. בנוסף, ניתן להשתמש בעץ במטרה ליצור אנרגיה באמצעות בעירה. כמות הפחמן הדו-חמצני שפולטת מבעירה אינה גבוהה מהכמות המאוחסנת בעומק סיבי העץ. עץ דלוק הוא ניטראלי מבחינת פחמן, וניתן לראות כי תעשיית העץ מפיקה עד 75% מהאנרגיה לעיבוד עץ ומתוצרי הלוואי של עץ.
- ע"י הרחבה של כיורי פחמן
בזכות פוטוסינתזה – תהליך הפקת האנרגיה, העצים שצומחים בשטחי היער לוכדים כמויות אדירות של פחמן דו-חמצני. עצים שנמצאים רק בתחילת הצמיחה, עצים שאינם בוגרים, סופגים הרבה יותר פחמן דו-חמצני מעצים בוגרים ומשיבים את מאגר הפחמן הדו-חמצני שלהם לאוויר, בעוד שרוב הפחמן הדו-חמצני של העצים בוגרים שכרתו אותם, נותר מאוחסן במוצרי העץ במשך לכל אורך הזמן בו הם שורדים בתפקידם.
- מוצרי עץ הינם מאגרי פחמן
מאחר שהפחמן דו- חמצני נשמר בתוך העץ, כל עלייה בשיעור העולמי של מאגר הפחמן בעץ, תפחית את כמות הפחמן הדו-חמצני באוויר. בהתאם לזאת, הגדלת השימוש בעץ תהייה הצורה הקלה ביותר לצמצום ממדי השינוי האקלימי.